De geschiedenis van Hendrikus Antonius van der Pette

“Helligheid is net stront… ut mut d’r oet!”

Dat is het credo van Hendrikus Antonius van der Pette, oftewel Helligen Hendrik. Dit weerbarstige en nukkige heerschap is boven komen drijven dankzij een wekelijkse column op Radio Oost.

Column Radio Oost

In “de 2 minuten van Helligen Hendrik” ventileerde Hendrik vanaf 2004 zijn ongezouten mening over dingen die hem dwars zitten.

20121004-naamloos344
In 2007 verscheen Hendrik voor het eerst in de oostelijke theaters en kwam het publiek oog-in-oog te staan met de weerbarstige mopperpot. In zijn eerste avondvullende programma veegde Hendrik onder andere de vloer aan met Sinterklaas, met anti-rokers en met de vrouwenmode. De show, uitgezonden op oudejaarsavond op TV Oost, werd door enorm veel mensen bekeken. Daarmee was de naam van Hendrik gevestigd in Overijssel.

Dialectversie van Lingo

In 2008 volgde de tweede show van Hendrik, gespeeld voor een bushokje. Hilarisch in dit programma is onder andere de dialectversie van Lingo die ten tonele werd gevoerd.

De show uit 2010 kreeg de welluiden titel “foi” mee. Hendrik ging in dit programma op de politieke toer. Hij ontpopte zich zelfs als een dictator in de dop met zeer extreme ideeën. In “foi” werd het personage “Schoffel-Getje” ook voor het eerst opgevoerd.

noh 3

Vot

In “Vot”, het vierde avondvullende programma van de notoire mopperpot waagde Hendrik zich op een camping. Daar bracht hij onder andere een Nederlandstalige versie van het nummer Oerend Hard van Normaal op de planken. In Vot verscheen ook een reuzenkonijn op de planken, de campingmascotte Simon Stampertje.

Midlife-crisis

IMG_4101
Vanaf oktober 2014 speelde Hendrik zijn vijfde theatertoer. Daarbij deed hij in groot aantal theaters in de drie oostelijke provincies aan. In “Lös” belandde Hendrik in de mif-life crisis. Vanaf een gehuurd zolderkamertje waagde hij zich in de wereld van het ‘daten’. Met catastrofale gevolgen natuurlijk.

“Oald Zeer”

Vanaf december 2018 speelt Hendrik in zijn zesde avondvullende programma “Oald Zeer”. Verstopt in zijn schuurtje kijkt hij met afschuw vooruit naar zijn 65ste verjaardag en vreest hij voor lollig bedoelde spandoeken in zijn tuin.

Zomerparade

In de zomer van 2020 komt Hendrik met een speciale zomertour langs een aantal openluchttheaters in Oost-Nederland. Deze ZZP, oftewel Hendrik’s Zotte Zomer Parade is een mix van herkenbare sketches en liedjes uit het verleden alsmede nieuw materiaal.

De natuur kan de boom in

In december 2020 gaat het zevende programma van Hendrik in premiere, met de veelzeggende titel “Snauwkost”. Hoewel er momenteel nog weinig over de inhoud valt te zeggen is één ding al wel duidelijk: de natuur krijgt de wind van voren. Of zoals Hendrik het treffend omschrijft: “de natuur kan mie de boom in!”